Novi posli, delovni sestanki, strokovna srečanja in kulinarična doživetja

49. MOS je obiskan več kot odlično, vsaj tako lahko zatrdimo pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, kjer imamo več kot polno zasedenost protokolarnih prostorov in dnevno izvajamo delovna srečanja s predstavniki Vlade RS, lokalnimi skupnostmi in ostalo zainteresirano javnostjo. Izjemna je tudi obiskanost Ulice obrti, kjer v živo predstavljamo različne obrtne poklice in je pravi hit med učenci in dijaki. Včeraj in danes so ulico obiskali tudi ministri in predsednik vlade RS, predsednik DS RS ter številni poslanci, politiki in ostali gostje. Zato pri OZS močno upamo, da so tudi na ta način predstavniki vlade iz prve roke izvedeli, kateri so tisti poklici, ki so deficitarni in je pri obrtnikih in podjetnikih po njih močno povpraševanje.  

A ker se predstavniki vlade niso oglasili le na ogledu, temveč večina tudi na delovnih sestankih, na OZS upamo, da bodo naša predana sporočila ne le slišana, temveč tudi uslišana.

Na delovnih srečanjih s predstavniki političnih strank

Včeraj smo v prostorih OZS sprejeli predsednico Zavezništva socialno-liberalnih demokratov Alenko Bratušek, ki se je zavzela za težave obrtnikov in podjetnikov in predvsem prisluhnila predsedniku OZS Branku Mehu, ki je podal pripombe na malo davčno reformo in predlog zakona dualnega vajeniškega sistema. Danes pa se je pri OZS oglasila številčna delegacija stranke SD, na čelu s predsednikom Socialnih demokratov mag. Dejanom Židanom, ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anjo Kopač Mrak in ministrico za obrambo Andrejo Katič. Beseda je tekla predvsem o aktualni mali davčni reformi, možnostih za zajezitev šušmarstva in možnostih za odpravo administrativnih ovir. Pri tem je Židan priznal, da se zaveda, da bo treba za obrt in podjetništvo še marsikaj postoriti in odpraviti mnoge nepotrebne administrativno ovire ter bolje zaščititi domačo obrt in podjetništvo. Predsednik OZS Branko Meh je pozdravil te ugotovitve stranke SD in poudaril, da imamo v slovenski obrti in podjetništvu izjemen potencial ter da s skupnimi močmi lahko dosežemo veliko, zato upa, da v prihodnje uspejo doseči nujno potrebne spremembe.  


Srečanje z župani in predstavniki lokalnih skupnosti Mestne občine Velenje, Občine Šoštanj in Občine Šmartno ob Paki

Ker je predsednik OZS Branko Meh bil dolga leta predsednik območne obrtno-podjetniške zbornice Velenje je lahko ob srečanju iz prve roke ocenil podporo lokalne skupnosti Šaleške doline obrti in podjetništvu, za katero ocenjuje, da je na visoki ravni. Meh je na srečanju predvsem izpostavil nestrinjanje obrtnikov in podjetnikov glede predvidenih zvišanj nadomestil za uporabo stavbnega zemljišča pri posameznih občinah in poudaril, da če kdo daje državi, potem dajejo obrtniki in podjetniki, zato je nedopustno, da bi sedaj stroške pričele prelagati na pleča obrtnikov in podjetnikov še občine. »Zato želimo, da se višina nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča omeji s strani države. Naj ne bodo sedaj še občine država v malem. Obrtniki in podjetniki tega nikakor ne bomo dovolili«! je bil kritičen Meh. Predstavniki občin Šaleške doline pa so mu zatrdili, da bistvena povišanja z naslova nadomestil za uporabo stavbnih zemljišč v teh občinah niso predvidena.  


Mednarodno srečanje B2B

Na letošnjem mednarodnem poslovnem srečanju B2B, ki ga je organizirala OZS v sodelovanju z Avstrijci, so udeleženci ponovno sklepali posle kar na licu mesta. Letos so se dogodka udeležili predstavniki osmih držav Slovenije, Avstrije, Hrvaške, Federacije Bosne in Hercegovine, Srbije, Ukrajine in Turčije. Udeleženci, ki jih je letos bilo 152 pa prihajajo predvsem iz kovinarske, gradbene, storitvene dejavnosti in s področja zelene energije.  Predsednik OZS Branko Meh: “Tovrstna srečanja in povezovanja so za obrtnike izrednega pomena, saj je Slovenski trg že postal premajhen. Na ta način, pa lahko tudi iz prve roke izmenjajo izkušnje, ustvarijo povezave in sklenejo posle na licu mesta!«  

Mednarodno srečanje B2B

Kako racionalizirati poslovanje s kartico Mozaik podjetnih?

Kartica Mozaik podjetnih je ena izmed izjemnih ugodnosti, ki jo na OZS nudimo svojim članom in s katero lahko član OZS na letni ravni prihrani pri nakupu električne energije, telekomunikacijskih storitvah, bančnih in zavarovalnih storitvah ter pri nakupu goriva, potovanj in nakupu tehničnih izdelkov tudi več tisoč evrov. Da bi člani lahko poslovanje s kartico še bolje izkoristili, so jim v okviru sejma pripravili strokovno srečanje s partnerji kartice Mozaik podjetnih: Telekom Slovenije, Erste Card, Elektro energija, Kompas, Big Bang in Shell Adria, ki so predstavili aktualno ponudbo.


Kulinarična doživetja z različnih koncev Slovenije

Na območnih zbornicah (OOZ) so poskrbeli tudi za kulinarična razvajanja, tako so lahko obiskovalci danes okušali »Okuse Posavja« , ki so jih pripravili pri OOZ Krško ter degustirali različna vina in dobrote Štajerske v prostorih OOZ Maribor.  
OOZ Maribor podpisala slovesni sporazum o poslovnem sodelovanju s Slovensko gospodarsko zvezo iz Celovca

Izredno aktivna je v času MOS tudi OOZ Maribor, ki je predstavila mednarodni projekt Alpine Space C-tem Alp, v katerega je vključena mariborska obrtno-podjetniška zbornica. Projekt je namenjen nudenju celovite pomoči obrtnikom pri prenosu lastništva podjetja. Tako so v ta namen podpisali tudi slovesni sporazum o poslovnem sodelovanju med OOZ Maribor in SGZ (Slovenko gospodarsko zvezo iz Celovca), ki sta jo podpisala Aleš Pulko, predsednik OOZ Maribor in Benjamin Wakounig, predsednik SGZ. Mariborskega dne se je včeraj udeležil tudi Gorazd Žmavc, minister za Slovence po svetu. Med vabljenimi so se vabilu na poslovni dogodek odzvali številni župani občin, ki jih prostorsko pokriva OOZ Maribor, z Andrejem Fištravcem, županom mestne občine Maribor, na čelu. Dogodek je popestrila kulinarična predstavitev Sekcije za gostinstvo in turizem pri OOZ Maribor z lokalno ponudbo hrane in vin, obiskovalci pa so si lahko ogledali še razstavo lončarske in steklarske obrti ter izdelke sekcije tekstilcev.