Fontana Zeleno zlato

Fontana Zeleno zlato je poklon hmeljarski dediščini Spodnje Savinjske doline in Žalca.

 

Fontana Zeleno zlato je poklon hmeljarski dediščini Spodnje Savinjske doline in Žalca, ki je središče hmeljarstva v naši državi. Slovenija je tudi peta največja proizvajalka hmelja na svetu, hmelj pa je tista »začimba«, ki daje pivu okus in prepoznavno noto. V Žalcu smo želeli obstoječo zgodovino povezati s sedanjostjo in postaviti temelje zanimive turistične zgodbe za prihodnost. Rezultat vseh teh dejavnikov je Fontana Zeleno zlato.

Fontana piv je postavljena v mestni park, v središču mesta, ob tržnico. Osnova za arhitekturno zasnovo fontane je simbolna hmeljska kobula, ki se izraža v dveh polkrogih oz. dveh fontanah, eni pivski in drugi, vodni. Polkrogi so oblečeni v bakreno čipko, ki simbolizira peno na pivu. Na fontani bodo za pokušino le piva, ki vsebujejo slovenski oziroma štajerski hmelj. Za pokušino piva na fontani je poseben vrček oblikoval priznani industrijski oblikovalec in častni občan Občine Žalec Oskar Kogoj. Izdelali so ga v Steklarni Hrastnik. Kupili ga boste lahko v TIC-u Žalec, Trgovinici Zeleno zlato, Ekomuzeju hmeljarstva in pivovarstva Slovenije ter v nekaterih gostinskih lokalih v Žalcu.


OB PRISOTNOSTI POOBLAŠČENE OSEBE Z AVTORIZACIJSKO KARTICO SE BODO IZ NOTRANJOSTI DVIGNILE TOČILNE NAPRAVE. VRČEK, OPREMLJEN S ČIPOM, BOSTE POSTAVILI POD TOČILNO NAPRAVO, TA GA BO ZAZNAL IN POSTOPEK TOČENJA  BO AVTOMATSKO  STEKEL.

Fontana piv Zeleno zlato bo odprta do 31. oktobra.


Več na: http://www.turizem-zalec.si/sl/imenik/1225/fontana-zeleno-zlato


Vir: www.zkst-zalec.si

 

Avtor slike: v.f.