Sprememba obrazca za napotitev voznika v Avstrijo - NOV OBRAZEC

S 1. junijem 2017 je v Avstriji vstopila v veljavo novela LSD-BG, ki prinaša določene poenostavitve pri najavah napotitev voznikov oz. za transportna podjetja.

 

Povzetek poenostavitev:

1. Poenostavitev ZKO prijave:

Nova ureditev določa, da bodo prijave čezmejnih napotitve mobilnih delavcev v Avstriji v transportu le še "pavšalne" in sicer za 6 mesecev, ter tako neodvisne od konkretne posamezne napotitve. Pri tem bo ob običajnih podatkih (o delodajalcu, zastopniku, kontaktni osebi - če to ni voznik, začetku delovnega razmerja napotenega delavca pri delodajalcu ter višini njegove plače, načinu opravljanja dejavnosti oz. uporabi napotenega delavca in, če je to potrebno v izvorni državi, npr. za državljana tretjih držav, tudi o zadevnem delovnem dovoljenju) potrebno v tem časovnem obdobju prijaviti v Avstriji (le) aktivnega zaposlenega in registrsko številko vozil, ki jih bo vozil (vpišete lahko eno ali več vozil). Prav tako bo potrebno prijaviti vse spremembe glede uporabe vozila ali zaposlenega.

 

Nov obrazec 1. 6. 2017:

https://www4.formularservice.gv.at/formularserver/user/formular.aspx?pid=fe66cedb506e495c94b3e826701443e5&pn=B461f73088ab946fe9bd1d1cce573d81a&lang=sl

 

2. Razpoložljivost dokumentacije:

Nova ureditev predvideva ločen pristop oz. "splitting" dokumentacije. Že ob vstopu v Avstrijo bo potrebno v vozilu zagotoviti:

 

Drugo dokumentacijo (plačilno listo, potrdila o plačilih plače oz. potrdila o plačilih bank, dokumente o ustrezni plačni uvrstitvi), pa je potrebno na zahtevo nadzornih organov za zadevni in pretekli mesec posredovati v 14 dneh v nemškem jeziku.

 

Dokumentacijo je mogoče zagotoviti v fizični ali v elektronski obliki tako, da je na kraju nadzora elektronsko neposredno vizualno dosegljiva (prenosni računalnik, tablica ipd.) in da jo je mogoče posredovati tudi drugim nadzornim organom.

 

3. Kontaktna oseba:

Nova ureditev določa, da je voznik avtomatično kontaktna oseba v primeru izvajanja nadzora, razen če delodajalec v okviru prijave za ta namen ne določi drugega zastopnika.

 

KAJ torej obvezno imeti pri sebi:

-       Obrazec A1,

-       pogodbo o zaposlitvi,

-       kopijo prijave ZKO-3Trans,

-       evidenca delovnega časa (razvidna iz tahografa)

 

Plačno dokumentacijo boste dostavljali na poziv v roku 14 dni.


Dodatne informacije

BOJAN PEČNIK mag. logistike

Vodja skupine sekcij

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije

Chamber of Craft and small business of Slovenia

Tel / 00 386 1 58 30 564

e-mail: bojan.pecnik@ozs.si