Ob nedeljah in dela prostih dnevih so zaprte VSE prodajalne, razen bencinskih servisov in lekarn

Ob nedeljah in dela prostih dnevih so zaprte VSE prodajalne, razen bencinskih servisov in lekarn, ki so lahko odprte.

 

Vezano na vrsto vprašanj, ali so lahko prodajalne z živili (pekarne, mesnice ipd.) lahko odprte ob nedeljah je odgovor NE. Ob nedeljah in dela prostih dnevih so zaprte VSE prodajalne, razen bencinskih servisov in lekarn, ki so lahko odprte.

Obrazložitev splošno:

V skladu z Odlokom o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki ga je sprejela Vlada RS in je pričel veljati 16.3.2020  in nadalje dopolnitve Odloka in sprememba Odloka je prepovedano ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom (ne prepoveduje pa ponujanja in prodajanja blaga in storitev med podjetji)

V skladu z odlokom so le v 2. členu odloka dovoljene navedene izjeme, ki so:

Odpiralni čas:  dopolnjeno in spremenjenodopolnitve Odloka in sprememba Odloka:

Za prodajalne z živili se določi obratovalni čas od vsaj 8.00 ure (lahko tudi prej) in najmanj do 18.00 ure.

Mikro in majhne družbe, samostojni podjetniki posamezniki in zadruge lahko oblikujejo obratovalni čas v skladu s svojo poslovno odločitvijo.

Glede na to, da mora »velika trgovina z živili« (za katere je določen obratovalni čas) ranljivim skupinam (npr. invalidom, upokojencem, nosečnicam) v času od 8.00 do 10.00 ure omogočiti prednost pri nakupu (npr. pri vstopu v trgovino, pri blagajni), vas naprošamo, da tudi vi glede na vaš obratovalni čas, ki ga lahko oblikujete v skladu s svojo poslovno odločitvijo, omogočite termin, v katerem se omogoči prednost pri nakupu ranljivih skupin – npr. prvi dve uri obratovanja  

Ob nedeljah in dela prostih dnevih pa so zaprte VSE prodajalne, razen bencinskih servisov in lekarn, ki so lahko odprte (Sekretarka sekcij Iris Ksenija Brkovič).