Sproščanje ukrepov z novim Odlokom o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji

Ker se epidemiološka situacija v Sloveniji zaradi COVID-19 počasi umirja, je vlada na svoji 16. redni reji sprejela Odlok o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji.

 

Z novim odlokom, ki bo začel veljati z 18. majem 2020 se bo ponovno omogočilo opravljanje vseh dejavnosti na področju ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. Izvzete so nekatere storitve na področju turizma.

Tudi z novim Odlokom zaenkrat še ostaja prepovedano ponujanje naslednjih storitev:

Ne glede na sproščanje ukrepov za zajezitev širjenja virusa pa so ponudniki blaga in storitev pri opravljanju dejavnosti zavezani k strogemu upoštevanju pogojev za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19. Opravljanje dejavnosti je mogoče le ob upoštevanju že obstoječih navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Vsa navodila zajemajo spoštovanje enakih splošnih ukrepov, vsa obstoječa in objavljena priporočila pa se lahko smiselno uporabljajo tudi širše. 

Z odlokom se ohranja minimalni obratovalni čas prodajaln z živili, od najmanj 8. ure do vsaj 18. ure, vendar pa ukrep ne velja za mikro in majhne družbe ter srednje in velike družbe, katerih obratovalni čas pred 12. marcem 2020 ni bil daljši od 10 ur. Ti lahko obratovalni čas določijo v skladu s svojo poslovno odločitvijo z upoštevanjem, da ostajajo prodajalne, razen lekarn in bencinskih servisov, ob nedeljah in dela prostih dnevih zaprte. Prav tako pa se odpravlja časovna omejitev glede nakupov, tako da bodo v prodajalnah ponovno vsi potrošniki pri opravljanju nakupov izenačeni.

 

Članek v originalu.

                                                                                              Svetovalka SPOT

                                                                                Barbara Mesarec Jakopič, mag. manag.

 

Viri:

 

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija