Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji

Vlada je izdala Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki začne veljati 15. decembra 2020 in s katerim se omogoča sproščanje izvajanja določenih dejavnosti.

 

Z namenom, da se omeji gibanje prebivalstva ter zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19, je 16. novembra 2020 začel veljati nov Odlok, ki začasno prepoveduje ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju Republike Slovenije, razen nekaterih izjem, ki so nujno potrebne za zagotavljanje osnovnih potreb družbe oziroma so pomembne za zagotavljanje varnosti in zdravja. 

Z dopolnitvijo odloka se v statističnih regijah Osrednjeslovenska, Goriška, Obalno-kraška in Gorenjska doda nova izjema iz prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom ter se dodatno dovoljuje:

V vseh statističnih regijah se dodatno sproščajo cvetličarne, avtopralnice, kemične čistilnice. Dovoljuje se tudi izvajanje higienske nege (frizerska in kozmetična dejavnost, storitve pedikure), razen dejavnosti salonov za nego telesa in dejavnosti piercinga, tetoviranja in podobnih postopkov. Poleg bančnih in zavarovalniških storitev se v vseh statističnih regijah sproščajo tudi druge finančne storitve. 

Prav tako se morajo upoštevati vsa navodila NIJZ in določila ostalih odlokov ter higijenska priporočila s strani ministrstva za zdravje. 

Odlok velja do vključno 23. decembra 2020. 

Vir: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

 

Povezava na odlok