Ukrep čakanja na delo podaljšan do konca meseca junija

Vlada Republike Slovenije je prejšnji teden sprejela Sklep o podaljšanju ukrepa delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo za mesec junij.


Pričakovano je, da bo ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo tudi v prihodnje zmanjšal tveganje, da bi se podjetja, ki se zaradi krize covid-19 soočajo z nizkim povpraševanjem in drugimi težavami v produktivnosti, odločala za odpuščanje delavcev. Rezultati interventnih ukrepov na trgu dela so spodbudni, saj so omejili rast brezposelnosti. Z gotovostjo se lahko namreč trdi, da bi se brez sprejetih ukrepov, še posebno ukrepa povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo, kriza zagotovo pokazala v večjem številu brezposelnih oseb.

Delodajalci so v okviru osmega protikoronskega zakona do vključno 3. maja 2021 za koriščenje ukrepa začasnega čakanja na delo na zavod oddali 27.860 vlog za več kot 93.540 delavcev.

Za ukrep povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo je zavod na podlagi vseh protikoronskih zakonov do vključno 20. maja 2021 delodajalcem izplačal 533,1 mio EUR.

Stanje na trgu dela, ki je vezano na okrevanje gospodarstva, in pozitivni odzivi delodajalcev nakazujejo na to, da je ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo še vedno zelo potreben, zato so predlagali njegovo podaljšanje še do konca tega meseca.           

Članek v originalu. 

                

Svetovalka SPOT

Barbara Mesarec Jakopič, mag. manag.

 

Viri:

 

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija