Razpis za nagrade za mala in zagonska podjetja, ki uspešno uporabljajo intelektualno lastnino

Svetovna organizacija za intelektualno lastnino (angleško World Intellectual Property Organization – WIPO) je objavila razpis za podelitev globalnih nagrad malim in zagonskim podjetjem, ki s pomočjo pravic intelektualne lastnine uresničujejo svoje poslovne ideje. Lani je to prestižno nagrado prejelo slovensko podjetje Aerosol d.o.o.

 

Program globalnih nagrad WIPO (angleško WIPO Global Awards, povezava na vsebino v angleškem jeziku) izhaja iz poslanstva organizacije WIPO, da spodbuja inovacije in ustvarjalnost povsod po svetu in vzpostavlja vključujoč ekosistem intelektualne lastnine.

Nagrade so namenjene spodbujanju komercializacije sredstev intelektualne lastnine s predstavitvijo nagrajenih izumiteljev, ustvarjalcev in podjetnikov, ki uporabljajo intelektualno lastnino za doseganje svojih poslovnih ciljev, ustvarjanje dohodka, ustvarjanje delovnih mest, reševanje lokalnih in globalnih izzivov ter podporo razvoju skupnosti in države. Letos bo žirija po novem upoštevala tudi prispevek podjetja k ciljem trajnostnega razvoja.

Neodvisna žirija priznanih strokovnjakov bo izbrala do sedem zmagovalcev. Javna razglasitev zmagovalcev bo potekala na slavnostni podelitvi nagrad med generalno skupščino WIPO, ki bo julija 2024 na sedežu WIPO v Ženevi v Švici.

Poleg prestižne nagrade in mednarodne promocije bodo zmagovalci prejeli tudi prilagojen program mentorstva za krepitev uporabe pravic njihove intelektualne lastnine, vključno z zbiranjem sredstev, možnostmi za partnerstva in podporo pri oglaševanju.

Lani je izmed 548 prijavljenih podjetij s celega sveta nagrado prejelo tudi slovensko podjetje Aerosol  d.o.o., ki razvija vrhunske instrumente in metode za merjenje kakovosti zraka, ki jih varujejo s patenti in znamkami, kar jim je pomagalo, da so postali vodilni v tej svetovni niši.

Direktorica podjetja Mateja Forštnarič je lani ob prejemu nagrade dejala: »Z nagrado je naše podjetje pridobilo na prepoznavnosti, vidnosti, in dodani vrednosti. Povečuje ugled in prepoznavnost naše blagovne znamke in našega poslanstva, ki je ozaveščanje o negativnem vplivu črnega ogljika in drugih ogljičnih aerosolih na podnebje in zdravje ljudi. Poleg tega je ta nagrada za nas velika spodbuda in motivacija, da še naprej delamo odlične stvari, zelo smo ponosni.«

Na razpis se lahko do 31. marca 2024 prijavijo zainteresirana mala ali zagonska podjetja s celotnega sveta, ki delujejo na katerem koli od gospodarskih sektorjev ter uporabljajo vsaj eno od pravic intelektualne lastnine (avtorske in sorodne pravice, znamke, modele, patente, geografske označbe ali druge).

Na spletni strani WIPO so objavljene podrobnejše informacije o razpisu za nagrade za mala in zagonska podjetja na področju intelektualne lastnine, vključno s pogoji tekmovanja in obrazcem za prijavo (v angleškem jeziku).

 

SPOT svetovalka,

Barbara Mesarec Jakopič, mag. manag.